I AM

International Augmented Med

Informacio

Descripció

International Augmented Med (I AM) és un projecte europeu en el marc del programa ENPI-CBCMED, cooperació transfronterera a la Mediterrània, que té per objectiu establir una sistema intersectorial sostenible (IT-Turisme), que ofereix serveis innovadors per a la posada en valor del patrimoni.

Les regions participants al projecte són: Itàlia (Ligúria i Sardenya), Espanya (Catalunya), Egipte (Alexandria), Jordània (Irbid), Líban (Beirut/Jebeil), Tunísia (Cap Bon), Territori Palestí (Ramallah).

Al llarg del projecte es demostrarà un sistema intersectorial (IT-Turisme) per a la millora dels serveis turístics. Cada regió participant desenvoluparà una iniciativa pilot per promoure un lloc local i cada regió establirà una xarxa d'experts especialitzats en serveis multimèdia per a la promoció del patrimoni. En el cas espanyol, la Fundació i2CAT desenvoluparà una aplicació mòbil amb realitat augmentada pel jaciment arqueològic d’Empúries (MAC). 

Persones de totes les regions participaran en activitats de formació, alguns com a professors i altres com a assistents als cursos i tallers. D'altra banda, totes les regions participaran en els festivals anuals. Es duran a terme festivals internacionals a: Líban, Palestina / Espanya, Itàlia. La resta de països hi seran presents amb els seus pilots i les contribucions i exemples de Realitat Augmentada (AR). Alguns workshops es programaran en paral·lel amb els festivals.

El principal resultat esperat del projecte és la creació d'un sistema intersectorial sostenible (IT-Turisme) que proporcioni serveis innovadors per a la posada en valor del patrimoni i fomenti una millor distribució geogràfica i estacional de les arribades de turistes i d'ingressos gràcies a la diversificació dels productes turístics (més específicament, gràcies a la promoció del turisme cultural i rural a l’entorn dels espais patrimonials posats en valor).

Beneficis

La participació en vàries accions coordinades del sistema (pilots locals, formació, festival, networking) farà incrementar les capacitats tècniques i/o de gestió del socis del projecte i també socis locals (els segons es veuran directament involucrats en els workshops, festivals, xarxa, mitjançant la capitalització de les trobades). Els socis locals (molts seran Socis Associats) són escollits dels quatre principals grups d’interès:

 • Territorial: autoritats i organitzacions públiques amb competències sobre emplaçaments patrimonials i desenvolupament de turisme sostenible. Tots aquests són objectius per l’aprovisionament actiu d’informació i la multiplicació dels resultats del projecte. Aquestes autoritats i organitzacions generalment tenen una manca de coneixement del potencial de les tecnologies de AR, els seu ampli ventall de possibles aplicacions, el seu impacte, la seva rendibilitat econòmica i baix impacte mediambiental. A més a més, ells no disposen de sistemes per una cooperació sostenible amb els proveïdors de serveis culturals innovadors.
 • Tècnic: experts multimèdia i experts en formació de les universitats, així com també de petits estudis de disseny gràfic, creatius i de serveis artístics, etc. Els experts no tenen tots les habilitats requerides per les aplicacions avançades proposades pel projecte, algunes vegades perquè no és possible accedir a una formació d’alt nivell, o bé perquè no tenen l’estructura organitzativa que estableix una cooperació contínua amb les autoritats públiques, a les quals podrien proveir amb els seus serveis especialitzats.
 • Econòmic: actors rellevants amb un interès econòmic (comercial) en la promoció del turisme i d’emplaçaments turístics específics, especialment tour operadors. Els operadors comercials turístics no són sempre conscients dels avantatges competitius de que disposen les ubicacions “millorades” amb aplicacions multimèdia i que afegeixen continguts informatius, artístics, culturals i històrics amb el conseqüent increment substancial de l’interès i atractiu pels turistes. El projecte els proveirà (als operadors comercials turístics) de manera activa amb aquesta informació, s’organitzaran trobades amb un gran nombre d’interessats, així com també es buscarà incloure tals emplaçaments en paquets de vacances.
 • Públic: molts milers de visitants nacionals i internacionals d’ubicacions patrimonials culturals i naturals, així com també públic local. El turista és generalment una mica mandrós. El turisme massiu de costa en resorts és motivat per les línies aèries low-cost. El turisme rural i cultural és considerat a vegades més “exigent”, ja que els elements a apreciar no són tan senzills com el Sol i la platja, gaudit per les masses sense cap mena d’informació prèvia, coneixements culturals o posada en valor. Les aplicacions multimèdia són capaces de donar informació, així com de posar en valor a nivell cultural i artístic d’una manera fàcil i senzilla.

Els beneficiaris finals són les comunitats locals, beneficiant-se paulatinament de la creació de llocs de treball/ingressos en IT/Turisme i de la millora de la governança local. Les comunitats nacionals/internacionals es beneficiaran mitjançant la millora de l’apreciació del patrimoni i del coneixement cultural que aquest genera. Els administradors i planificadors públics es beneficiaran aprenent de les bones pràctiques en la cooperació públic-privada.

Entitats
 • Municipality of Alguero (Italy)
 • University of Genoa (Italy)
 • Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya (Spain)
 • Kòniclab Association (Spain)
 • Fundació i2CAT (Spain)
 • Bibliotheca Alexandrina (Egypt)
 • Municipality of Jebeil (Lebanon)
 • American University of Beirut (Lebanon)
 • Ministry of Tourism & Antiquities – Department of Antiquities(Jordan)
 • Jordan University of Science and Technology (Jordan)
 • Municipality of Al Taybeh (Palestinian Authority)
 • EIWAQ (Palestinian Authority)
 • National Tourism Office – Regional Commissariat for Tourism of Nabeul-Hammamet (Tunisia) 
 • Association for Geographic Research of the University of Manouba (Tunisia)
Contingut

1. JornadesApp Conferences. Institutional welcome and I AM project presentation

2. JornadesApp Conferences. AR and its application to cultural heritage.

3. JornadesApp Conferences. Open Romanesque Mapping project

4. JornadesApp Conferences. Projected heritage - Beyond the walls.

5. JornadesApp Conferences. Gamification and heritage

6. JornadesApp Conferences. Presenting the winning projects of the I AM grants

7. JornadesApp Conferences. AR technologies.

8. JornadesApp Conferences. The interactive museum

9. JornadesApp Conferences. The augmented city

10. JornadesApp Conferences. AR for tourism and heritage promotion

Àrea: 
Duració: 
10/2012 a 10/2015
Finançament: 
EU contribution (ENPI-CBCMED programme)
Pressupost: 
3.060.650 €